perjantai 25. marraskuuta 2016

Pakettimatka- näytelmä matkailusta viidessä kohtauksessa

Nina Alexandra Jurvanen: hieman alle 30 v., istuu sähköpyörätuolissa, liikkuu yksin ja avustajien kanssa
Antero: hieman alle 30 v., istuu sähköpyörätuolissa, liikkuu yksin ja avustajien kanssa
Jenna: 20 v., urheilullinen
Kuski A: hoikka, kolmekymppinen, tummaihoinen, siististi pukeutunut
Kuski: jokaisessa kohtauksessa eri, usein farkut ja siistihkö paita/takki

Autot invatakseja: Isoja tila-autoja/pakettiautoja. Valkoisia/mustia tummennetuin ikkunoin. Uusia sisältä, kunnes katsoo tarkemmin. Tilaa 1-2 pyörätuolille. Takana hissi. Kojelaudalla aina GPS-laite.


Kohtaus 1

Aukio suomalaisessa lähiössä. Näkyvissä kerrostaloja ja pieni ostoskeskus. Kerrostalojen alakerrassa pikkuliikkeitä. Iltapäivä, vähän ihmisiä liikkeellä sateisen sään takia.
Nina istuu kerrostalon rapun edessä odottelemassa. Vastapäätä kurvaa DHL:n pakettijakeluauto. Nina jää katselemaan sitä. Auton kuski ilmestyy auton taakse ja avaa rämisevän hissin/takaluukun. DHL-kuski raapii päätään ja katselee kädessään olevaa
tablettia. Hän kapuaa sisään autoon, ja ilmestyy hissille keikkakärryjen ja ison paketin kanssa. Hän matkaa paketteineen rämisevällä hissillä alas ja katoaa pikkuliikkeeseen. Hetken kuluttua DHL-kuski ilmestyy takaisin pienemmän paketin kanssa. Keikkakärryt katoavat auton uumeniin. Pikkupaketti sijoitetaan muiden päälle lähellä ovea, ja sidotaan paikalleen. DHL-kuski sulkee rämisevän hissin ja kapuaa autoon.
Iso tumma pakettiauto pysähtyy Ninan viereen. Kuski A astuu ulos puhelin kädessä. Hän hölöttää vieraalla, arabian kuuloisella kielellä handsfree-kuulokkeeseen. Kuski A katsahtaa Ninaa ja avaa auton takaovet ja laskee hissin. Nina ajaa lähemmäs. Kuski A ei reagoi vaan jatkaa selittämistä oudolla kielellä. Nina huomaa handsfree-laitteen kuskin korvassa, huokaa ja ajaa hissille. Kuski A astuu myös hissille ja ottaa pyörätuolin selkänojasta kiinni. Hissi nousee natisten ja on selkeästi vinossa kuskin alla. Nina ajaa sisään autoon. Kuski A jatkaa hölöttämistä kuulokkeeseen ilman taukoja. Nina pysäyttää tuolinsa aivan auton takaosaan. Kuski A kolistelee hieman kaivaessaan mekaaniset kiinnikkeet penkkien alta. Kiinnikkeet menevät auton lattian koloihin naksahtaen. Kuski A laittaa niistä lähtevät remmit Ninan tuolin takaosaan kiinni. Kuski A kiristää remmit yksitellen. Ninan tuoli heilahtaa hieman jokaisella kiristyksellä.
Kuski A kapuaa ulos, nostaa natisevan hissin yläasentoon ja läimäyttää takaovet kiinni. Auton sisällä valot sammuvat, on hiljaista. Kuski A:n ääni kuuluu vaimeana ulkoa. Kuski A tempaisee sivuoven auki ja kiipeää sisään. Sisävalot palaavat. Kuski A kaivaa uudet kiinnikkeet esiin ja kiinnittää ne taas lattiaan. Hän katselee hetken Ninan tuolia etsien jotain.
Nina
Ne on tossa etupyörän vieressä.
Kuski A heittää koukut kiinni Ninan tuolin metalliputken reikiin. Remmit kiristetään. Ninan tuoli heilahtelee jälleen kiristysten tahdissa. Kuski A peruuttaa hieman vaivalloisesti ulos autosta ja vetää vinkuvan sivuoven voimalla kiinni. Auton sisällä hämärtyy ja äänet kaikkoavat, lukuun ottamatta seinien läpi kuuluvaa kuskin vaimeaa höpötystä. Nina istuu yksin pakattuna auton takaosaan.
Kuski A istuu ajajan paikalle. Hän näpäyttää kojelaudassa olevaa kännykkää, joka herää eloon näyttäen osoitteen. Hölötys kuulokkeeseen jatkuu. Auto lähtee nytkähtäen liikkeelle. Nina istuu hiljaa takaosassa tuijotellen ulos, vain auton ja Kuski A:n ääni kuuluu. Sama jatkuu kunnes fade out.


Kohtaus 2


Sama aukio, sama kerrostalo. Ninan seurassa Antero ja Janna. Ninan ja Anteron tuolien takana reput. Aurinkoinen sää, mutta kaikilla takit päällä.
Antero
Ooksä varma, että se aika oli oikein?
Nina
Joo joo. 9.28, perillä 10.10. Matkaan menee 20 minsaa, eli jää 20 varalle.
Antero jää katselemaan aukiolla liikkuvia ihmisiä. Kadulta kurvaa vaalea pakettiauto kolmikon eteen, ja pysähtyy jarrut kirskuen. Sen kuski ilmestyy Ninan luo.
Kuski
Aleksa?
Nina
Hä?
Kuski kaivaa puhelimensa esiin ja naputtelee hetken. Puhelimen ruudulle ilmestyy ajotilauksen tiedot ja nimi Jurvanen Nina Alexandra.
Kuski
Juvanen Niina AleksantRa?
Nina
(hieman huokaisten) Joo.
Kuski katsahtaa Anteroa.
Kuski
Ai oliko teitä kaks? (katsoo autoaan) Mä en tiedä mahtuuko mulle kaks isoa tuolia.
Nina
(turhautuneena) Tilauksessa oli, että meitä on kaks ja pitää olla iso auto.
Kuski
Katotaan… Kai tonne mahtuu…
Nina
Toivottavasti, ku meiän pitää olla ajoissa perillä.
Kuski avaa auton takaovet ja laskee hissin alas. Hän katoaa auton uumeniin. Kuuluu vaimeaa kolinaa. Kuski ilmestyy takaisin. Janna avaa sivuoven ja jää odottamaan sen suulle.
Kuski
No ni. Mee sä eka. (osoittaa Anteroa)
Antero ajaa hissille, ja hänet nostetaan sisään autoon.
Kuski
Aja ihan perille saakka
Janna katselee sivuovesta, kun Antero ajaa niin eteen, että sääret ottavat kiinni edessä olevaan autonpenkkiin. Kuski kapuaa sisään takaa ja alkaa kiinnittää kiinnikkeiden remmejä Anteron tuoliin.
Kuski
Hmm… Mitenköhän nää…
Kuski tulee ulos. Hän mittailee Ninan tuolia katseellaan.
Kuski
No ni, kokeillaan.
Nina ajaa hissille, ja hänet nostetaan ylös. Nina näyttää huolestuneelta. Vapaa tila autossa Anteron takana näyttää ahtaalta.
Nina
En mä tohon taida mahtua…
Kuski vilkaisee sisään, ja mittailee Ninan tuolia ja vapaata tilaa.
Kuski
Joo… Ton tuolin takaosa tulee liian pitkälle.
Kuski laskee Ninan hissillä alas, ja Nina ajaa sivuun. Kuski kapuaa taas autoon ja irrottaa Anteron remmeistä. Antero peruuttaa hissille ja hänet lasketaan alas.
Nina
Janna, ota toi reppu pois mun takaata.
Janna tekee työtä käskettyä. Nina ajaa hissille heti, kun Antero ehtii pois tieltä. Nina nostetaan ylös ja hän ajaa sisään niin eteen kuin pääsee, sääret penkkiin kiinni. Kuski kurkkaa sivuovesta sisään.
Kuski
Saankohan mä noi kiinnikkeet sun tuoliin kiinni…
Kuski kiipeää sisään. Hän kumartelee, kurkottelee ja ähisee laittaessaan kiinnikkeen remmit kiinni Ninan tuolin etuosaan. Onnistuttuaan hän kapuaa ulos
Kuski
(pyyhkii käsiään, Anteron suuntaan) No ni. Sun vuoro.
Hissi lasketaan alas ja Antero nostetaan sillä taas ylös. Antero ajaa sisään autoon, jalkalauta kiinni Ninan tuoliin.
Kuski
Ai nii, ne remmit.
Kuski raapii otsaansa ja kiipeää seisomaan puoliksi hissillä, puoliksi autossa. Seuraa lisää kurkottelua, kumartelua ja ähinää hänen kiinnittäessään remmejä tuoleihin. Välillä kuski näyttää makaavan Anteron tuolin päällä. Kuski suoristautuu, huokaisee tyytyväisenä ja hymyilee. Hän kiinnittää remmit Anteron tuolin takaosaan helposti.
Janna katsele, kun hissi nostetaan ylös. Se jää litistämään Anteron reppua ja tuolin takaosaa. Janna menee autoon sisään ja istuu Ninan viereen. Kuski istahtaa paikalleen ja laittaa auton liikkeelle. Auton kello näyttää 9.50.


Kohtaus 3

Nina istuu pakattuna invataksin takaosaan, auton turvavyö painaen vaatteita. Ulkona valoisaa ja aurinko paistaa kattoluukusta sisään. Kuski kömpii hieman ähisten paikalleen.
Kuski
Kaikki valmista?
Nina nyökkää, vaikka kuski ei sitä huomaa. Matka alkaa.
Kuski
Lyhyt päivä vai?
Nina
Joo, meillä –
Kuski
Mullakin on lyhyt päivä. Pitää mennä viemään tää rakkine korjaamolle ja sitte hakee vaimolle se uus läppäri. Kerroiksmä jo mihin me sit päädyttiin?
Nina
(miettii) Et kun –
Kuski
Siin Asuksen mallissa olikin liian huono kovo. Kukaan mitään mekaanisia härpättimiä jaksa. Pakko nykyään SSD olla, eiks je?
Nina avaa suunsa, muttei ehdi sanoa mitään
Kuski
Sitte kun se on saatu, pitää laittaa liinuksi siihen. Kai se Windows kymppiki on jo järkevä, mutta eihän tuo vaimoke sitä osaa. Se on onneks opetettu tavoille. (lyö silmää Ninalle peruutuspeilin kautta)
Nina
Joo, en mäkää –
Kuski
Joo, kai säkin alan ihmisenä suosit liinuksia. Pelaamiseen se ei tietty oo paras. Meilläkin on lisäks Xboxi ja pari Pleikkaria. Ai saatana, piti se uus ohjainkin hakea. Kai sen saa samalla ku sen koneenkin. Gigantissa oli joku tarjouskin. Sielt mä aina haen kaikki. Ei se aina paras vaihtoehto oo, mut kätevästi kotimatkan varrella. Ostaksä kauheesti netin kautta?
Nina
Josk –
Kuski
Mä oon ostellu Saksasta viime aikoina kaikkee. Vähemmän veroja ja sillai. Toimitus tietty kestää, mutta ei niin kauan ku suomalaisista kaupoista. Halvatun posti hukkailee paketteja. Viimekin viikolla pojan joku uus paita jäi tulematta. Paketti-ilmotusta ei vaa tullu ja sit se paketti oliki palautettu takasin. Mihinkää ei voi luottaa nykyään, edes postiin.
Nina tuijottelee ulos.
Kuski
Tosin nyt se posti haluaa luoda lumia ja haravoida. Ei tuu mitään postia ja laskut jää sitte jakamatta. Ei sillä että kukaan laskuja kaipais (naurahtaa). Myöhästymismaksut ei vaan oo kivoja.
Puolen sekunnin hiljaisuus
Kuski
Mä aattelin sieltä Gigantista katella pelejäki. Poika toivo uutta Call of Dutya. Pääsee taas ammuskelemaan. On se tosin itestäkin joskus rentouttavaa. Pum pum vaa. Ei vaa enää oo nii kauheesti aikaa pelailla. Töitä riittää ja pomo antaa niitä pitkiä vuoroja. Niiden välillä ei jaksa ku nukkua ja tehä pakolliset. Vaimo tietty haluaa tehdä vaikka mitä. Viime viikonloppunaki käytiin Kuopiossa sukuloimassa. Sen veli asuu siellä. Ja serkut.
Kuskin papatus jatkuu vaimeten. Ulkona vaihtuvat maisemat. Matka jatkuu.


Kohtaus 4

Nina pakattuna taksin takaosaan. Vieressä istuu Janna. Auton radiosta hiljaista musiikkia. Auto ajelee pimenevässä illassa pitkin kaupungin katuja.
Nina
(Jannalle) Ai me ollaan jo tässä. Voitais ehkä tosiaan käydä kaupassa ennen ku mennään kotiin. Ei tartte sitte myöhemmin enää lähtee uudestaan. (kuskille, hieman lujempaa) Hei, voisitsä jättää meidät sen ostarin eteen sittenkin.
Kuski
En
Nina
Ööh… se on vaan sen aukion toisella puolella. Sama ajomatka. Mun ovelta ehkä kakskyt metriä.
Kuski
Täällä (napauttaa kojelautaan kiinnitettyä kännykkää, jossa auki ajotilaustiedot) lukee sun kotiosote, niin sinne mä sut vien. Järjestelmä kieltää viemästä muualle.
Nina
Okei… Ei se aikasemmin mikään ongelma oo ollu.
Hiljaisuus.
Nina
(Jannalle) Mennään me sitte siitä ovelta. Ei me pahasti kastuta.
Matka jatkuu hetken hiljaisuudessa. Auto lähestyy risteystä ja aukiota. Nina yrittää nähdä auton GPS-laitteen penkkien lomasta.
Nina
(kuskille) Käänny tosta sitte vasemmalle, ovi on siinä heti.
Kuski
En. Mä vien teiät sinne kotiosotteeseen mikä näkyy tässä. (napauttaa uudestaan kännykkää)
Nina
Niin, mut toi sun GPS näyttää väärin. Ulko-ovi on tossa vasemmalla heti. GPS ohjaa sut autotalleille.
Kuski
Kyllä toi laite tietää.
Nina
Ja mä tiedän ettei ne aina tiedä.
Hiljaisuus. Kuski laittaa vilkun päälle ja alkaa kääntyä vasemmalle. Ajolinja osuu lähelle ostarin ovea.
Nina
Kiva, kun ajoit sittenkin tähän. Me voidaan hyvin jäädä tässä pois.
Auto pysähtyy. Nina ja Janna tekevät lähtöä.
Kuski
Missä se sun ovi sitte on?
Nina
(hämmentyneenä) Kotiovi? Tossa suoraan edessä. Mähän sanoin että se ei oo kaukana.
Auto lähtee nytkähtäen liikkeelle. Nina ja Janna katsovat hämmästyneenä toisiaan.
Nina
Tota… Olisit sä voinu meidän tohon oikeesti jättää. Se oli se ostarin ovi.
Kuski
Mä vien sut sinne kotiovelle.
Auto pysähtyy talon eteen.
Nina
Okei sitte. Päästä meidät ulos niin me kävellään toi matka takasin.
Kuski
Eiks tää nyt sitte kelpaa vai. Me ollaan sun pyytämällä ovella, vaikka toi GPS kyllä sanoo että ei olla oikeessa paikassa.
Nina
(hermostuen) Kelpaa. Mä vaan eka pyysin jättämään meidät tohon ostarin ovelle, (vihaisemmin) minkä ohi me just ajettiin.
Kuski tuhahtaa.
Kuski
Pyydä ens kerralla auto sitten oikeeseen osoitteeseen!
Kuski kaasuttaa yllättäen auton takaisin ostoskeskuksen oven eteen.
Kuski
Onks tää sitte hyvä.
Nina
(väsähtäneesti) Joo…
Kuski purkaa Ninan ja Jannan autosta kenenkään sanomatta sanaakaan. Nina ja Janna suuntaavat sisään ostoskeskukseen. Auto kaartaa aggressiivisesti pois.


Kohtaus 5

Fade in
Sama auto ja kuski kuin kohtauksessa 1. Nina istuu edelleen pakattuna auton takaosaan, Kuski A puhuu edelleen puhelimeen oudolla kielellä. Auto kurvailee kaupungissa, ja päätyy pysähtymään kerrostalon eteen. Kerrostalossa tai sen edustassa ei ole mitään ihmeellistä. Kuski A hyppää ulos autosta puhelin kädessään, ilman taukoa höpötyksessä. Hän purkaa Ninan autosta jatkaen hölöttämistä. Nina peruuttaa hissiltä ja katsahtaa kuskia. Kuski A ei huomaa, vaan on jo laittamassa hissiä paikoilleen ja ovia kiinni keskustellen samalla kiivaasti puhelun toisen osapuolen kanssa. Nina ajaa rappukäytävän ovea kohti, pois auton luota. Kuski A nousee autoonsa jatkaen puheluaan. Hetken kuluttua auto ajaa pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti