perjantai 13. tammikuuta 2017

Ulos ja sisään

Vuoden eka oppitunti ja uusi kurssi alkaa, nyt proosateemalla. Tämä kurssiaihe on itselle varmaan se kaikista tutuin. Toisaalta se on myös tyyli, jossa tuskin on koskaan oikeasti hyvä. Aina löytyy harjoiteltavaa jostain.
Kävimme tunnin aluksi keskustelua edellisestä draamakurssista ja muutenkin mietimme omaa kirjoittamistamme. Monet toivoivat pieniä kirjoitustehtäviä kurssille. Opettaja antoi myös taas kirjavinkin, Mindfulness ja kirjoittamisen taito. Se on kuulemma parhaita kirjoitusoppaita, mitä hän on lukenut. Pitää käydä varaamassa se kirjastosta.
Tunnin varsinainen teema oli ulkoa sisään ja sisältä ulos. Miten siis kuvata henkilöitä ja tapahtumia ulkoisen tai sisäisen kautta. JD Salingerin Loistava banaanikalapäivä esimerkiksi onnistuu kuvaamaan päähenkilön ajatuksia menemättä hänen päänsä sisään. Tekstissä kuvaillaan enemmän tapahtumia ja keskustelua, aivan kuten draamassa. Raija Siekkisen Kuinka rakkaus syntyi tapahtuu taas päähenkilön ajatuksissa. Lukija kokee mitä henkilö kokee. Tämä tyyli vaatii kieleltä enemmän ja ilmaisussa pitää olla tarkempi.
Salingerin kohdalla mietimme myös, että on helpompaa kirjoittaa omasta kokemuksesta, tunnetuista asioista. Myös hyvin ja perusteellisesti rakennettu henkilö tuo uskottavuutta, vaikka ei kerrota kuin valikoituja tapahtumia.
Saimme myös kirjoitustehtävän sisä/ulko teemalla. Piti valita aiheeksi jotain itselle tärkeää, ja teemana odotus, jos ei muuta keksi. Viikko aikaa kirjoittaa. Nyt keksimään siis aihetta…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti