perjantai 10. helmikuuta 2017

Tyyliä!

Nyt oli vain parin opiskelijan tekstit luettavana. Tärkeimpiä asioita niissä oli ehkä huomion kiinnittäminen aikamuotoihin ja yleisluontoisuuteen. Juonen ja tapahtumienkin suhde kannattaa käydä ajatuksen kanssa läpi. Sanavalinnoista saa vastavoimaa tekstiin ja toisaalta ne voivat hidastaa liikettä.
Keskustelimme tunnilla myös tyylistä ja tekstistä. Passiivilla voi olla paikkansa, mutta sitä ei saa käyttää liikaa. Samoin lauseenvastikkeilla, joita pitäisi olla vielä vähemmän. Niitä olen kai itse vältellyt, ja omasta mielestä jopa liikaakin, ettei luettavuus kärsi. Pitää laittaa nämä korvan taakse.
Teimme myös huomion, että omasta tekstistä turhan löytäminen voi olla vaikeaa. Kannattaa siis luetuttaa tekstejä muillakin ja pitää taukoja. Voi myös kirjoittaa paljon ja editoida ja poistaa turhat myöhemmin. Valmiiseen tekstiin ei kannata heti pyrkiä.
Luimme kolme tekstinäytettä, joissa oli aivan eri tyyli. Ensimmäinen oli hankala seurata ja kaipasi pisteitä. Sellaisiakin tekstejä on tosin hyvä lukea ja haastaa itsensä. Toinen olisi ehkä editoitavissa, mutta se toisti itseään ja oli hengästyttävä lukea. Kolmas onnistui olemaan runollinen ja ekonominen. Siinä kirjoittajan huomio oli selkeästi ollut tyylin luonnissa.
Lopussa kävimme lyhyen kierroksen siitä, mikä mietityttää jokaista juuri nyt. Itsellä mieleen tuli oman tekstin editointi ja uudelleenkirjoitus. Olen saanut edellisen version pohjalta liikaakin ideoita ja pitäisi malttaa laittaa kaikki paperille. Yritän myös tietoisesti kirjoittaa kuvailevammin ja tarinallisemmin, saada lihaa luitten ympärille. Uuden version deadline on tiistaina, eli pitäisi vain kirjoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti